Benim aracim Tesla Model Y Performance. Menzili 514 km. Sarj edilen araclarinin batarjasini 100%'e kadar doldurmamak lazim (bazi araclar/batarjalar haric). Bu aracin batarja omuru icin iyi degildir. Sadece 100%'e sarj edipte hemen yolculuga baslanirsa ozaman cok buyuk bir sorun olmaz.
Simdi benim aracin menzili 514 km (100%'e dolumda). Ama bu gercek hayatta 350 km. 0%'a kadar kolay kolay kullanmassiniz. Hic bir zaman bir aracin menzili gercek hayattaki yapabileceginiz km ile ayni degildir. Bu yakitli araclar icinde gecerli, cok tasaruflu derler gercekte ayni rakamlari alamassiniz.
Simdi sizin soruya gelince: ornegin siz 300 km menzili arac aliyorsunuz, yapacaginiz yolculuk 500 km: sizler seyahat esnasinda yollarda DC hizli sarj yapmaniz gerektir.
Türkiyedeki sarj istasyonlarini goruntuliye bilirsiniz. Bu konuyu okumanizi tavsiye ederim:
https://teslaforum.com.tr/konu/tesla-ile-hollandadan-turkiyeye.48/#post-159 ve
https://teslaforum.com.tr/konu/turkiyede-kac-tane-elektrikli-arac-var.35/
Simdi ben bu yaz insallah Tesla ile Türkiyeye gelecegim. Ben Hollanda'da yasadigim icin toplaminda 3.800 km. Yollarda sarj ede ede gelecegim. Tesla'nin avantaji kendi hizli sarj istasyonlari var ve navigasyon her zaman bu noktlari rotaya ekler. Yani surada su kadar sure sarj edeceksiniz. Arac yolda bakti bir daha ki sarj istasyonuna yeterince sarj kapasitesi var, ozaman onu atlar oburune gecer. Ankara'ya kadar ben Tesla Superchargerlari kullanarak gelecegim ondan sonra Esarj'dan hangi hizli sarj istasyonlari varsa oraya kendim yonelmem lazim.
Sizleri belki biraz dusundure bilir. Türkiye'de suan elektrikli araci kullandiginizda yakitli araclar gibi ayni komforu alamassiniz. Onun icin cok cok DC hizli sarj istasyonlari yapilmasi lazim. Bizim Avrupa'da, helede Hollanda'da, her yerde sarj istasyonu var. Yani otobanda olsun, otoban disi olsun. Alt yapi cok iyi. Her park garajinda bile normal sarj istasyonu vardir. O yuzden burada elektrikli arac kullanmasi cok mantikli. Türkiye'de biraz rotanizi planlamaniz lazim. Eger ki Istanbul gibi bir yerde kaliyorsaniz bence buyuk bir sorun olacagini tahmin etmiyorum. Ama dogu terafinda dogru giderseniz biraz daha zorlanirsiniz diye dusunuyorum. Ama Türkiye'de yasamadigim icin yorum yapmam cok dogru olmiya bilir.